Świeże zioła w kuchni nie tylko i wyłącznie będą świetnie wyglądać, bo ożywią nieco przestrzeń, ale też przydają się do przygotowania wielu ciekawych potraw. Niektórzy są zdania, że zioła kupowane w torebkach – suszone – rówkiepsko podbijają smak potraw. Tymczasem danie przygotowane ze świeżych ziół smakuje zupełnie inaczej niż to, w którym dodatek stanowią zioła suszone.
Tak rzeczywiście widać to najlepiej po zupie. Zioła suszone, dodane w nadmiarze mogą zepsuć smak zupy jarzynowej, czy rosołu. A świeży lubczyk w doniczce może sprawić, że rosół będzie smakować wybornie. Niewielu ludzi wie, jak bardzo to zioło koryguje smak rosołu. Szczególnie wtedy, gdy ktoś przygotowuje jedynie wywar warzywny, ponieważ nie jada mięsa. Zioła doniczkowe są bardzo proste w uprawie. Nie mają specjalnych wymagań glebowych. Wystarczy posadzić je w zwykłej ziemi kwiatowej. Zioła można hodować od nasionka, ale wówczas trzeba sporo poczekać zanim będą nadawać się do spożycia. Można też zakupić gotowe sadzonki i to je hodować na parapecie w kuchni lub balkonie. Zioła wymagają stanowiska, które jest słoneczne, ale nie lubią mocnego słońca, które może przypalić drobne listki. Z tego powodu do hodowli ziół najbardziej bardzo dobry będzie parapet od strony wschodniej. Poranne słońce będzie najlepsze, bo nie jest zbyt mocne. Dzięki temu bazylia w doniczce będzie mogła spokojnie rosnąć i wypuszczać kolejne pędy. Warto zająć się hodowlą tych ziół, których na pewno będzie się w ogrodzie stosować. O ile ktoś nie lubi kolendry, czy mięty, niech ich nie kupuje. Sadzonki należy regularnie podcinać, to wówczas najlepiej się rozwijają i puszczają kolejne listki. Zioła doniczkowe nie potrzebują nawozów. Należy je podlewać wodą z kranu. Doniczki, w których się je trzyma nie muszą być duże. Ziół nie należy też przesadzać każdej wiosny, ponieważ ich korzenie nie są bardzo długie i grube. Część ziół odporna jest na niskie temperatury, niemniej jednak większość nie przetrwałaby zimy na balkonie, dlatego gdy noce robią się chłodne trzeba trzymać je w domu na parapecie.
Źródło informacji: mięta.