Na czym polega szokowe chłodzenie

Komory szokowego mrożenia pozwalają w krótkim czasie zamrozić produkty, które były wcześniej poddane obróbce termicznej. Dzięki temu, że zamrażane są bardzo szybko, nie wyparowuje z nich woda. Gdyby zamrażały się w tradycyjny sposób, bo rozmrożeniu mogłyby być suche.

Poza tym szybkie mrożenie powoduje, że bakterie nie zdążą się wykonać na potrawie. To sprawia, że termin przydatności do spożycia takich produktów jest dość długi. Zwykle mrożenie szokowe wykorzystywane jest w przemyśle spożywczym. Mrozi się w ten sposób warzywa i owoce, które później można kupić w sklepie i ugotować z nich zupę, czy przyrządzić deser. Ponadto w taki sposób zamrażane są desery lodowe. To dzięki mrożeniu szokowemu zachowują ładny kształt przez cały czas. Z mrożenia szokowego korzysta się także w przemyśle farmaceutycznym i medycynie. W niektórych sytuacjach leki albo próbki pobrane do badania muszą być schłodzone albo zamrożone. Jedynie w komorze udaje się zachować ich właściwości i w prawidłowy sposób przeprowadzić badania. Podobnym do mrożenia szokowego jest schładzanie szokowe. Polega na tym, aby obniżyć temperaturę towarów do mniej więcej dwie stopni. To przydaje się w restauracjach, które przygotowują dania na wynos lub w ramach cateringu przygotowują jakieś bardzo duże przyjęcie. W komorze szokowego chłodzenia albo szokowego mrożenia można pozyskać odpowiednią temperaturę już w około 90 minut. To znaczy, że w tym czasie można obniżyć temperaturę produktu z około 70 stopni do 2 w przypadku schładzania lub -18 w przypadku mrożenia szokowego. Dzięki temu, że chłodzenie i zamrażanie przeprowadza się w tak szybkim tempie, produkty dłużej zachowują świeżość. Oprócz tego po ponownym podgrzaniu, czy ugotowaniu smakują tak, jak gdyby były świeże. To świetnie widać w przypadku pierogów mrożonych. Te sklepowe, choć mówi się o nich, że są gorszej jakości, niż mrożone, lepiej smakują po ponownej obróbce termicznej. Wynika to z tego, że były mrożone szokowo i nie straciły pierwotnych wartości odżywczych.

Więcej informacji: schładzanie szokowe.