Producenci żywności wykorzystują przy jej produkcji wiele specjalistycznego sprzętu, który usprawnia cały proces powstawania i transportu towaru. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnej technologii, do której należą również komory szokowego mrożenia można bardzo szybko mrozić przygotowane posiłki i w ten sposób transportować je do sklepów, w których będą sprzedawane właśnie jako produkty głęboko mrożone. Komory szokowego mrożenia to urządzenia przenośne i montowane w pomieszczeniach na stałe, które pozwalają szybko schłodzić albo zmrozić produkty spożywcze po procesie obróbki termicznej.
Dzięki temu, że zmiana temperatury w komorze następuje bardzo szybko, żywność dłużej nadaje się do spożycia i dłużej można ją przechowywać. Poza tym, szybkie zamrożenie sprawia, że desery nie tracą własnego atrakcyjnego kształtu. Potrawy szybko mrożone zachowują też własne walory smakowe i po rozmrożeniu w pewnych sytuacjach nieprosto rozpoznać, że w ogóle były zamrażane. Wręcz wytrawni smakosze mogą nie poczuć, że jedzą gotowy produkt, który był już mrożony. W trakcie tradycyjnego zamrażania, które następuje bardzo powoli, produkty tracą więcej wody a zatem niweluje się ich masa. Mrożenie i schładzanie żywności w komorze trwa tylko półtora godziny. Wówczas temperatura towarów obniża się do stosownie dwie -3 stopni w sytuacji chłodzenia i -20 stopni, gdy produkty są mrożone. Żywność przygotowana w ten sposób dostarczana jest do sklepów specjalnymi pojazdami z zamontowanymi zamrażarkami. Innowacyjne komory służące do szybkiego zamrażania towarów są jednocześnie bardzo wydajne i energooszczędne, zatem nie generują dużych kosztów za zużycie energii elektrycznej, co dziś być może jest kluczowe przy obliczaniu kosztów produkcji żywności. Taki sprzęt można kupić, jeżeli potrzebny jest na stałe. Możliwy jest jednakże także jego wynajem, co staje się coraz popularniejsze. Firmy zajmujące się cateringiem coraz częściej wynajmują kontenery z komorami do szokowego mrożenia w środku na czas, kiedy będą chciały z nich korzystać, a zatem wówczas kiedy mają najwięcej zamówień.
Sprawdź: komory szokowego mrożenia.