Jak szybko schłodzić lub zamrozić gotowe dania

O ile ktoś zastanawia się bez jakiego sprzętu nie może funkcjonować firma cateringowa albo restauracja, również ta dostarczająca jedzenie na wynos, na pewno wie, że odpowiednie narzędzia ułatwiają pracę i sprawiają, że można wykonywać ją znacznie szybciej. Planując bardzo duże przyjęcie, restaurator nie jest w stanie przygotować wszystkich dań na bieżąco. Kompletne szczęście schładzanie szokowe umożliwia ugotowanie dań wcześniej, szybkie schłodzenie ich a potem odgrzanie i podanie gościom.

Dzięki temu dania nie tracą wartości odżywczych i smakowych a ich przygotowanie rozłożone jest w czasie. Do tego zadania służy komora schładzania szokowego. Komory chłodnicze mogą być wbudowane w kuchnię, tak jak inny sprzęt kuchenny, lub stanowić odrębne pomieszczenie. Wszystko uzależniony jest od tego, jak dużą ilość jedzenia potrzeba schłodzić. W restauracji i firmie cateringowej będą to niewielkie komory, ale już w zakładzie przetwórczym niezbędne jest zastosowanie komór o większym gabarycie. Najczęściej posiadacz restauracji lub firmy cateringowej jest w stanie przewidzieć, jak bardzo duże zlecenia musi zrobić i w związku z tym łatwo dobierze bardzo dobry sprzęt do chłodzenia. Prócz możliwości szybkiego schłodzenia gotowych potraw, istnieje również możliwość ich mrożenia. Mrożenie szokowe, jednakowo jak chłodzenie, następuje w bardzo niezbyt długim czasie. Dzięki temu przygotowane dania lub półprodukty nie tracą swoich właściwości lub struktury. Zamrożenie szokowe ciasta w piekarni zapewnia, że wypiek się uda. W tradycyjnej zamrażarce woda obecna w cieście zaczęłaby parować i tworzyć kryształki lodu. To miałoby z kolei fatalny wpływ na finalny wypiek. Ciasto, czy chleb mogłyby zawierać grudki lub sprawiać złudzenie niedopieczonych. Technologia szybkiego schładzania a także mrożenia potraw zapewnia też, że nie namnożą się szkodliwe bakterie, które mogą spowodować szybsze psucie się dań. Bez sprzętu do mrożenia i schładzania szokowego firmy zajmujące się produkcją jedzenia, musiałyby je tworzyć na bieżąco i od razu sprzedawać. Przeciwnie, trafiałoby do klientów zepsute albo pozbawione smaku.

Źródło informacji: komory szokowego mrożenia.